SZABADULJ MEG

A felesleges elektronikai hulladéktól!

A Selector Kft. technológiája

A technológiai lépések:

– elektronikai hulladékok átvétele.
– elektronikai hulladékok osztályozása.
– elektronikai hulladékok raktározása.
– elektronikai hulladékok bontása.
– másodlagos hulladék frakciók kialakításra
– másodlagos hulladékok raktározása.
– másodlagos hulladékok átadása más hulladék kezelő, hasznosító szervezetnek.

Az elektronikai hulladékok bontása

A bontást külön bontó műhelyben végzik. A bontást kézi erővel kézi-, elektromos kézi-, és pneumatikus szerszámokkal forgózsámolyos asztalokon hajtják végre. A bontást egy-egy munkahelyen egy-egy személy végzi a teljes szétszerelés folyamatában. A bontás során eltávolítják a 15/2004. (X. 8.) KvVM rendeletben előírt veszélyes anyagokat tartalmazó alkatrészeket.

– a külön jogszabályban meghatározott poliklórozott bifenileket (PCB) tartalmazó kondenzátorok;
– higanyt tartalmazó komponensek mint például kapcsolók, háttérvilágítást biztosító lámpák;
– elemek;
– a mobiltelefonok nyomtatott áramkörei általánosan, illetve egyéb eszközök nyomtatott áramkörei, amennyiben a nyomtatott áramköri lap nagyobb, mint 10 cm2;
– tonerek, folyadék-, zselés- és színes tonerek egyaránt;
– brómtartalmú gyulladásgátlót tartalmazó műanyagok;
– azbeszthulladékok, valamint azbeszttartalmú komponensek;
– katódsugárcsövek;
– klorofluorokarbonátok (CFC), hidroklorofluorokarbonátok (HCFC) vagy hidrofluorokarbonátok (HFC), hidrokarbonátok (HC);
– gázkisülés elvén működő lámpák;
– 100 cm2-nél nagyobb felületű folyadékkristályos kijelzők (lehetőség szerint burkolattal együtt), valamint az összes olyan kijelző, amelynek háttérvilágítását gázkisüléses lámpával oldották meg;
– külső elektromos vezetékek;
– a külön jogszabály szerint meghatározott nehezen feldolgozható kerámiaszálakat tartalmazó komponensek;
– radioaktív alkotókat tartalmazó komponensek, kivéve a határérték alattiak;
– 25 mm-nél nagyobb magasságú, 25 mm-nél nagyobb átmérőjű vagy hasonló méretű, veszélyes anyagokat tartalmazó elektrolitikus kondenzátorok.

A bontó műhelyben csak a heti munkavégzéshez szükséges elektronikai hulladékot és a keletkező másodlagos hulladékot tárolják. Az elektronikai hulladékokat hetente hétfő reggel veszik át, a másodlagos hulladékokat pedig hetente péntek délután adják át a raktár részére.

A bontás során csak a kézi erővel szétszerelhető részekre bontják a berendezéseket. A kézzel tovább nem bontható anyagok egyben kerülnek tovább a különböző frakciókba. Kiemelt figyelmet fordítanak a veszélyes anyagokat tartalmazó részegységek sérülésmentes bontására. A bontás mentében folyamatosan megtörténik a bontási termékek, a másodlagos hulladékok frakciókra való szétosztása. A frakciókat fém és műanyag tároló rekeszekben tárolják.

A frakciók kialakítására alapvetően a bontás során folyamatosan kerül sor, azonban a frakciók további tisztítására osztályozására a bontást követően a raktárba helyezést megelőzően hajtják végre.

Created by: BLOKK MEDIA ZRT.